Jump to content

Te is fiam, Brutus? A Maserati is legyártja első elektromos autóját

2022. 10. 10. 14:10

A Maserati új részleteket közölt az újratervezett GranTurismo luxus kupéjáról, a közelgő teljesen elektromos változatról. A márciusban bejelentett GranTurismo Folgore lesz az autógyártó első elektromos járműje, az év elején bejelentett Grecale elektromos crossover SUV előtt kerül piacra. Mindez része a vállalat tervének, hogy 2025-re minden Maserati modellből elektromos változatot is kínáljon, 2030-ra pedig áttérjen a kizárólag elektromos autók értékesítésére.

Kiderült, hogy a GranTurismo Folgore hajtásláncát három 300 kW-os állandó mágneses elektromotor fogja támogatni. Ez egy 800 voltos szerkezetre épül, amely lehetővé teszi az autó 270 kW-os gyorstöltését, hasonlóan a Lucid Air és a Porsche Taycan modellekhez – közölte honlapján a The Verge.

A Maserati a GranTurismo két hagyományos benzines változatát is piacra dobja, amelyekben ikerturbós V6-os motorok dolgoznak: a Modenát és a nagyobb teljesítményű Trofeót.

A Maserati azonban az elektromos Folgore teljesítményét sem fogja visszafogni:

0-ról óránként 100 kilométeres sebességre 2,7 másodperc alatt gyorsul fel, amivel kicsivel veri a Porsche Taycan Turbo S 2,8 másodperces gyorsulását, legalábbis papíron. A végsebessége elérheti az óránkénti 320-at is, ami majdnem annyi, mint a Tesla Model S Plaid 321-es gyári adata.

A Folgore egy 92,5 kWh-s akkumulátorcsomagnak ad otthont, amelynek cellái egyedülálló módon T alakban vannak elrendezve, így mind a négy utasa olyan alacsonyan ülhet, mint a GranTurismo benzines változataiban. Az extra lábtérért azonban némi csomagtartóteret áldoz fel: a Folgore csak körülbelül 270 literes tárolókapacitással rendelkezik hátul, szemben a benzines változatok majdnem 311 literesével.

Az elektromos változat kívülről majdnem ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos modellek, eltekintve például attól, hogy a Folgore-on nincsenek kipufogóvégek. Az iparági trendeket követve a Maserati is egy csomó képernyővel érkezik. Az autó ikonikus középső órája is mostantól digitális kijelző. A Maserati Mia elnevezésű hangasszisztens is megjelenik az órán.

Az elektromos Folgore további részleteit, beleértve a tervezett hatótávolságot, a megjelenési dátumot és az árakat a Maserati közlése szerint egy jövőbeli eseményen fogják felfedni. Az autógyártó merész terve, hogy 2025-re teljesen elektromos hajtású modellcsaláddal szeretne rendelkezni, de egyelőre még nem tett elérhetővé egyet sem.

(Forrás: autokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)