Jump to content

Tiltólistára kerülnek a hibridek is

2021. 05. 05. 17:23

Kaliforniában kormányzói rendelet tiltja majd 2035-től a benzines, a dízel és a hibrid autók eladását. Komoly lépést tennének a klímaváltozás ellen a helyi emissziómentes közlekedéssel.

Hatalmas lépést tett Kalifornia abba az irányba, hogy tisztább legyen a nyugati parti állam levegője, hiszen 2035-ig megszüntetik a benzinnel működő, a dízel, valamint a hibrid gépjárművek forgalmazását. Ezt maga Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója jelentette be sajtótájékoztatóján és szerdán rendeletet is aláírt ezzel kapcsolatban.

Beszédében kiemelte, hogy a kaliforniai autóknak nem szabad tovább rontaniuk a tűzvészeken, és elő kell segíteni, hogy minél több nap teljen füstmentesen az államban. Egyúttal a klímaváltozás elleni küzdelemhez is hozzájárulnak ezzel a döntéssel.

15 év múlva tehát kizárólag olyan autók forgalmazása megengedett Kaliforniában, melyek helyi emissziómentesek, így nem csak a benzines és dízel autók, de még a hibridek is kiszorulnak. A rendelet nem tiltja a jelenleg forgalomban lévő autók használatát, azonban eladásukat és vásárlásukat igen.

Kaliforniában sokak mobilitását biztosítja az autó, így sokan ellenzik a döntést. Az elemzők megjegyzése szerint a kaliforniai rendeletet bíróság elé viheti a washingtoni szövetségi kormány.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)